Poi Nedir?

POİ TARİHÇESİ VE ZAMANIMIZA YANSIMASI

Pixel Mirror Fire Whirling
Mehmet Kandemir | Poi nedir? Tarihçesi hangi kabileye dayanır? Günümüzdeki nasıl bir yeri vardır?

Poi Nedir?

"Poi" kelime olarak, "ipin ucuna bağlanmış ağırlık" anlamına gelir. Günümüzden yaklaşık bin yıl önce Yeni Zelanda kabilelerinin kutsal savaş dansı olarak ortaya çıkmıştır. Erkekler, savaşa gitmeden önce konsantre olmak için ateşi kullanarak çevirdikleri poilerin yardımı ile daha başarılı olacaklarına inanırlardı.

Kadınların çevirdiği poiler ise erkeklerinkine oranla daha kısa olup, bileklerini açma ve yaptıkları el işlerinde başarılı olma amacıyla tercih edilirdi. Poi çevirmedeki bu iki temel amaç, farklı hareketleri beraberinde getirmiş ve görsel olarak çeşitlilik sağlamıştır.

Günümüzde bir performans ve görsel sahne sanatı enstrümanı olarak kullanılan poiler için çeşitli hareketler ve birbirinden farklı malzemeler gelişmiştir.

Ateşle çevrilmek için yapılan poilerin malzemeleri zincir ve kevlardan oluşmakta iken günümüzde poiler; Socks (Çorap) Poi, Fluffy Poi, Flag (Bayrak) Poi, Tail(Kuyruklu) Poi, Led (Işıklı) Poi, Pixel Poi olmak üzere çeşitlere ayrılmaktadır.

Zaman içerisinde poi, dans ve müzikle birleştirilerek modern bir sahne sanatı olarak karşımıza çıkmıştır. Poi gösterileri, performans sahibi tarafından tek başına sunulabildiği gibi, bir grup ve kareografi eşliğinde de yapılmaktadır. Poi’nin, ateş üfleme, staff (sopa), hulohop ve üç top çevirme gibi juggling (jonglör) sanatının unsurlarıyla birleşmesiyle gösteriler çeşitlilik kazanmıştır . Sirk gösterilerinin de vazgeçilmezi haline gelen juggling sanatı, izleyicilerde bıraktığı hayranlık hissiyle adından oldukça söz ettirmeyi başarmıştır.

Dünyanın birçok ülkesinde farklı zamanlarda düzenlenen juggling festivalleri ile tanıtımı ve paylaşımı yapılan bu sahne sanatları, sadece gösteri olarak kalmamış aynı zamanda bir felsefe haline de gelmiştir.

Poi’nin felsefesinde formda ve zinde bir yaşam bulunurken temelinde denge unsuru yatmaktadır. Stresin atılması, koordinasyon, ritim ve dengenin sağlanmasında keyifli bir yol arkadaşı olan Poi, hayatın birçok noktasında faydalı ve yardımcı olacak zihin ve vücut egzersizlerini barındırmaktadır. Beyin ve bedenin ahenkli birlikteliğinin görsel bir dışavurumu olan poi, ruhsal sorunların tedavisinde ise soyut bir yaşam koçu olarak kabul edilmektedir.

Klasik Poi teknikleri ile tasavvuf etkilerinin birleşmesiyle oluşan özgün tarzıyla çalışmalarını sürdüren, yeni konseptler geliştiren Mehmet Kandemir bu sanatın ülkemizdeki en önemli temsilcisidir ve sizleri bu ruhsal, manevi ve görsel sanatın içsel yolculuğuna davet etmektedir.

Tags: Poi ShowFire DancePoi DancePixel Poi

Mehmet Kandemir

1989 yılında Ankara' da doğdu. Profesyonel hayatına Sanatolia Sahnesi'nde çalışarak başladı. Poi ile ilk kez 2009 yılında çıktığı yurtdışı turnesinde tanıştı. İlk gördüğü an itibariyle bu sanattan etkilenen ve kafasında fikirler beliren Mehmet Kandemir, Ankara’ya dönmesiyle beraber poi ile ilgili araştırmalarını yaparak çalışmalarına başladı. Çeşitli video paylaşım kanallarından izleyerek başladığı poi çevirme çalışmalarına, kısa bir süre sonra kendi kattığı yeni hareketler ve özgün tarzı ile devam etti. Sadece poi çevirmek ile kalmayıp ve ilerleyen zamanlarda bunu bir gösteri haline getirmesiyle, başta Sanatolia Sahnesi olmak üzere birçok farklı yerde ve organizasyonda ateş dansları ve ışık gösterileri yaptı.

Poi Uygulama Alanları


Pixel Poi
Pixel

Pixel Poi

Dijital çağın son teknoloji ekipmanları ile hazırlanan koreografilerde, etkinliğe ait görselleri tüm zihinler yeniden keşfetmektedir. Daha Fazla

Mirror
Costume

Mirror

Aynalarla tasarlanmış kostümler ile görsellerin ve ışığın yansıması kuvvetlenerek bir ahenkle bütünlük oluşturmaktadır. Daha Fazla

Fire Poi
Fire

Fire Poi

Ateş gösterilerinde, ateşin ve müziğin ahengi ile oluşan maneviyat, izleyenleri büyülerken, ruhsal olarakta birleştirmektedir. Daha Fazla

whirling
Whirling

Whirling

Modern zaman ile bütünleşmiş sema koreografileri, hem kültürümüzü taşımakta hem de izleyenlere kendilerini bir anlamda yansıtmaktadır. Daha Fazla